Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

22 okt. 2019

Spanje krijgt te maken met stevige onweersbuien. Komende dagen neemt de buiigheid af en kun je weer genieten van het zonnige en warme weer. Wil je zonzekerheid? Dan zijn Griekenland en Turkije een goede optie. Het wordt er 25-28 graden. In de loop van de week is een zeer lokale onweersbui niet uitgesloten. Centraal-Europa kan zich opmaken voor rustig najaarsweer met kans op hardnekkige mist.

West-Europa

Frankrijk
Het zuiden van Frankrijk heeft komende dagen met flink wat buien te maken. Daarbij kan het onweren en is kans op wateroverlast. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog. In de nacht kan hardnekkige mist ontstaan. In de loop van de week neemt de buienkans overal af en volgt een aantal droge en vrij zonnige dagen. Komend weekend is het in Parijs 18 graden en aan de zuidkust 23.

Groot Brittannië
Vooral in het noordwesten is het wisselvallig met geregeld buien, maar ook droge dagdelen. In de Schotse Hooglanden kan het in de tweede helft van de week zelfs sneeuwen. Daarbij is het fris met op Skye 9 graden en in Edinburgh 11. In het zuidoosten van Engeland komen beduidend minder buien voor en is het vaak droog. In Londen wordt het circa 15 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Komende tijd is het heerlijk vakantieweer in Griekenland. De zon maakt overuren en met circa 25 graden op de eilanden in de Egeïsche Zee en zelfs 27 Athene is het zomers warm. Wel waait het stevig. Vrijwel overal blijft het droog, maar in de loop van de week is een enkele onweersbui op Rodos en Karpathos niet uitgesloten.

Italië
Aanvankelijk is het droog najaarsweer, maar komende dagen neemt de buienkans vanuit het westen toe. Sardinië en Ligurië kunnen donderdag stevige buien verwachten en de rest van het land volgt vrijdag. De felste buien ontstaan aan de westkant van de Apennijnen. In het oosten blijft het vaak droog. In Rome daalt de temperatuur van 27 naar 24 graden. In het weekend neemt de buienkans weer af.

Portugal
Er is een mix van zon, stapelwolken en lokaal kan een bui ontstaan. Vooral woensdag waait het stevig. Op veel plaatsen wordt het een graad of 19. In het noorden is het met 15-17 graden minder warm. Vanaf donderdag wordt het droog en vrij zonnig. De temperatuur stijgt een paar graden. Op Madeira is het aangenaam met circa 23 graden, zon en wolkenvelden. Het blijft droog.

Spanje
Buien bepalen het weerbeeld. Zeker aan de costa's en op Mallorca en Ibiza kan het daarbij flink tekeer gaan met onweer, veel regen en kans op wateroverlast. In Barcelona en Malaga is het circa 19 graden. Vanaf donderdag is het in de meeste badplaatsen opnieuw heerlijk droog weer met veel zon en 20-23 graden. In Catalonië blijft kans op een bui.

Turkije
Het is zeer warm met aan de zuid- en westkust maxima van 27-30 graden. Komende dagen neemt in het uiterste zuiden de kans op een zeer lokale onweersbui toe. In Side en Alanya wordt het circa 27 graden. In Istanboel is het de hele week heerlijk weer voor een stedentrip. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en het wordt 23 graden.

Centraal Europa

Duitsland
Komende tijd is het droog en rustig herfstweer met weinig wind. Omdat het nauwelijks waait en het in de nachten flink kan afkoelen ontstaat regionaal hardnekkige mist. Wanneer de zon doorbreekt is het heel aangenaam met maximaal 17-21 graden. In gebieden waar het bewolkt blijft wordt het niet warmer dan een graad of 12.

Oostenrijk
De nazomer laat van zich horen in de Alpen! De zon maakt overuren en met 20-23 graden is het warm en aangenaam. Soms trekt wat hoge bewolking over en in de vroege ochtend kan het in de dalen nevelig zijn. In het laagland, zoals bij Wenen is kans op hardnekkige mist en bewolking. In de hoofdstad wordt het 18 graden. Aan het eind van de week komt de zon vaker tevoorschijn en wordt het warmer.

Zwitserland
Het is rustig herfstweer en dat betekent in deze tijd van het jaar dat in het laagland makkelijk hardnekkige nevel en laaghangende bewolking ontstaat. In de middag kan de zon doorbreken. In de Alpen is het vrij zonnig. Het blijft bovendien overwegend droog. Donderdag vormt een uitzondering: dan kan in Wallis en de zuidelijke Alpen wat neerslag vallen. Het wordt 14-19 graden.


Yannick Damen Yannick Damen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.