Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

23 september 2019

Na een nazomers weekend met prachtig weer volgt er in grote delen van Europa een omslag in het weerbeeld. In West-Europa trekken er regelmatig buien over en is er vrij veel bewolking aanwezig de komende dagen. Het is daarbij tussen de 17 en 22 graden. Ook in het Alpengebied is het wisselvallig met pittige buien. Lokaal kan veel neerslag vallen en in de hogere delen is er kans op sneeuwval. In Spanje en Portugal komt steeds meer ruimte voor de zon en is het heerlijk weer met 23 tot 30 graden. In Zuidoost-Europa is kans op regen- en onweersbuien waar opeenvolgend Italië, Kroatië, Griekenland en Turkije mee te maken krijgen. Plaatselijk kan veel neerslag vallen. Daarna keert de zon en warmte snel terug en wordt het 25-30 graden.

West-Europa

Frankrijk
Na een overwegend droge maandag trekt vanuit het zuidwesten een regengebied over waar vooral het noordwesten mee te maken krijgt. De temperatuur komt uit op een graad of 20. In Parijs wordt het 23 graden en komt een paraplu goed van pas. In het noorden blijft het daarna wisselvallig met grote kans op buien. Aan de zuidkust is het met maxima van 27 graden iets warmer en blijft het voorlopig droog.

Groot Brittannië
De week begint droog maar daarna keert de buiigheid terug. Zeker dinsdag belooft een kletsnatte dag te worden. Het wordt 17-21 graden in Engeland met de hoogste temperaturen in Londen. In Schotland wordt het 17-19 graden. In de Schotse Hooglanden is het enkele graden koeler en kan het stevig waaien. De rest van de week blijft het enorm wisselvallig met een opeenvolging van buien.

Zuid-Europa

Griekenland
Vanuit het noorden neemt de bewolking en kans op buien toe. Vooral dinsdag is het in grote delen van het land flink buiig met kans op regen- en onweersbuien. Tussen de buien door wordt het circa 25 graden. Op Kreta en Rhodos blijft het droog met 25-28 graden. Na dinsdag keert de zon volop terug en wordt het warmer met in het hele land maxima van 26-30 graden.

Italië
In het noorden en midden is het weerbeeld onstuimig met kans op regen- en onweersbuien. In Toscane en de regio Rome kan veel neerslag vallen met overlast tot gevolg. In het zuiden blijft het grotendeels droog. In het noorden wordt het 20-22 graden, in het midden 24-26 graden en de temperaturen lopen op tot 30 graden in het zuiden. Na dinsdag neemt de kans op buien af en komt er meer ruimte voor de zon.

Kroatië
Vanaf de Adriatische Zee trekt maandag een gebied met pittige regen- en onweersbuien over het land. Zeker aan de kust en in het noorden kan er lokaal veel neerslag vallen in korte tijd. Daarbij koelt het iets af naar 19-24 graden. Vanaf dinsdag blijft er in het binnenland kans op een bui maar is er ook ruimte voor de zon en loopt de temperatuur op. Later in de week neemt de kans op buien opnieuw toe.

Portugal
Naast wolkenvelden is er ook regelmatig zonneschijn. Voor de meeste zon moet je naar de Algarve, met 22-26 is het daar heerlijk strandweer. Het wordt 20-23 graden in het noorden met voornamelijk dinsdag kans op een buitje. In Lissabon is het met 24 graden mooi weer voor een stedentrip. Geleidelijk loopt de temperatuur wat op en is er meer ruimte voor de zon. Op Madeira is het half bewolkt en 26 graden.

Spanje
De komende tijd is de kans op buien het grootst in het uiterste noordwesten, elders is het overwegend droog. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en geleidelijk komt er meer ruimte voor de zon. De temperaturen liggen op grote schaal tussen de 26 en 32 graden. In het noordwesten is het koeler met 21-23 graden. Op Mallorca is het met 27 graden en volop zon heerlijk standweer, net als aan de costa's.

Turkije
De week begint met volop zonneschijn! Temperaturen lopen op van 21-24 aan de Zwarte Zeekust tot 27-31 in de bekende badplaatsen aan de west- en zuidkust. Vanaf dinsdag trekken vanuit het westen een aantal pittige regen- en onweersbuien over. Vooral aan de zuidwestkust kan in korte tijd veel neerslag vallen. Daarna keert de zon volop terug, alleen in het noorden blijft kans op enkele buien.

Centraal Europa

Duitsland
De komende tijd is het weerbeeld wisselvallig. In de loop van maandag trekt een regengebied over het zuiden van het land, in het noorden is het overwegend droog. Daarna is in het hele land van tijd tot tijd kans op buien met tussendoor ruimte voor de zon. De temperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden, door de buien koelt het enkele graden af. Later in de week blijft het weer grotendeels hetzelfde.

Oostenrijk
De week begint met een omslag in het weerbeeld. Na een mooi weekend volgt een kletsnatte en koelere maandag. Het wordt 12-17 graden in het westen en 19-21 graden in het oosten. Voornamelijk in het westen kan lokaal veel regen vallen. In Tirol is zelfs kans op sneeuwval. De dagen daarna blijft er kans op enkele regenbuien, tussendoor wisselen zon en wolkenvelden elkaar af met 15 tot 20 graden.

Zwitserland
De komende tijd trekken er pittige buien over het land en koelt het enkele graden af naar 18-22 graden in de dalen. In de hoger gelegen gebieden is het koeler met 9-15 graden. Er kan lokaal veel regen vallen en in het Alpengebied is kans op sneeuwval. Er volgen opklaringen maar vanaf woensdag neemt de buienkans opnieuw toe en de rest van de week verloopt wisselvallig met nieuwe buien vanuit het westen.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.